szparagi uprawa
stefaniusz
szparagi biale i mieso mielone
szparagi zielone roślina
Szparagi w sosie holenderskim
szparagi-smaczne Przepisy
szparagi zbiory zarobki
szparagi zbior witamin
szparagi zbiórka
szparagi u thiermana
szparag lekarski
szparagi Prostata
SZKOLA TANCA Świętokrzyskie
wyższa szkoła menedżerska w jeleniej górze
szkoła uczuć
szkoła kolejowa w olsztynie
szpital grenadierów
wojskowy szpital kliniczny wrocław
szkoła bez przemocy
Haft kaszubski szkoła tucholska
Szkoła Podstawowa nr 3 Łowicz
  aaaastefaniuszaaaa

Temat: *LIPCOWE SŁONECZKA* część 13
mmmmniam, pysznie to brzmi, Anecznik zjadlabym szparagi... Jakoś nie widzialam na bazarku ich a to przecież sezon... Czyżby wszystko niemcy wykupywali a do centrum kraju nie docieraly? Bo chyba większość upraw szparagowych jest na zachodzie naszego kraju, co nie? Tak mi się przynajmniej wydaje. Koniecznie muszę szparagów poszukać. JAk dotąd jadlam i przyrządzalam tylko biale, ale byly chyba nienajmlodsze, bo troszkę wlókniste...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=59955



Temat: Problematyka
Pytanie 42 (PZ42). Powierzchnia uprawy warzyw gruntowych (według gatunków). W odpowiedzi należy podać powierzchnię poszczególnych upraw warzyw gruntowych:  w pytaniu PZ42a – kapusty;  w pytaniu PZ42b – kalafiorów;  w pytaniu PZ42c ... tej powinny zostać uwzględnione wcześniej nie wymienione warzywa gruntowe (np. pietruszka, selery, pory, brukselka, szczaw, szpinak, sałata, rzodkiewka, rabarbar, chrzan, skorzonera, kalarepa, czosnek, dynia, szparagi, brokuły, kapusta pekińska, kukurydza cukrowa, fasola...
Źródło: spisrolny.fora.pl/a/a,102.html


Temat: Energia z biomasy
... traktujesz upraw energetycznych jako ostatniej deski ratunku dla jedno i dwu hektarowców. w takim wypadku wierzba musiałby kosztować tyle co szparagi...
Źródło: saveearth.fora.pl/a/a,19.html


Temat: sansewierie
Po mysiemu: ze "szparagów" "Skyline" w warunkach zwykłej parapetowej uprawy w Polsce wyrastaja odrosty o dużo cieńszych, za to dłuższych liściach niż te, w których się zakochałaś. Mnie się też importowane...
Źródło: kaktusy.vipserv.org/viewtopic.php?t=1710


Temat: Kronika Dyplo3
... uprawą szparagów. Ale we wsi był jeden starzec, założyciel miasteczka. Ten stary zniedołężniały człowiek zwołał wszystkich ludzi na wiejskim targu po czym przemówił. Ja jestem Fryderyk Wilhelm z dynastii Hohenzollernów nazwanym...
Źródło: forum.civilization.org.pl/viewtopic.php?t=5972


Temat: Warzywa
Seler Seler jest odwiecznie związany z basenem Morza Śródziemnego, a początkowo ceniono go głównie jako lek – jego uprawa w celach leczniczych sięga IX wieku p.n.e. Antyczni Grecy byli zdania, że ... być sprężyste i żywozielone. Aromatyczne ogonki liściowe można jeść na surowo (na przykład wypełnione nadzieniem) lub ugotowane jak szparagi – są na tyle smaczne i pożywne, że często podaje się je...
Źródło: forum.samotnosc.boo.pl/viewtopic.php?t=312


Temat: Zagadki
kto lata szybowcem, - na prawo od właściciela traktora mieszka ktoś, kto lęka się cioci Gieni, - osoba uprawiająca marchew zna grekę, - bulterier pilnuje uprawy szpinaku, - gdyby kapibary umiały...
Źródło: trzydziestki.fora.pl/a/a,119.html


Temat: Uprawa gleby
Przekopywanie gleby Głębokość przekopania gleby powinna być uzależniona od gatunku planowanych do uprawy w przyszłym roku roślin, jak również od jakości i stanu strukturalnego gleby. Liczne badania agrotechniczne wykazały, że głęboka uprawa roli przed zimą (25-30 cm) jest uzasadniona na zagonach przeznaczonych pod rośliny głęboko korzeniące się, takie jak: marchew, pietruszka, skorzonera, burak ćwikłowy, kapusta, warzywa wieloletnie: szparagi, rabarbar. Nieco płycej (do ... cebula, szpinak i ogórek. Spośród wielu gatunków roślin uprawnych, na glebach lekkich, właściwie nawożonych i uprawianych, dobrze udają się buraki ćwikłowe, marchew, pomidory, szparagi, szpinak, fasola i groch. Na glebach średnio-zwięzłych udają się wszystkie uprawy warzyw, natomiast na glebach ciężkich, podmokłych można uprawiać jedynie warzywa bobowate, które dodatkowo korzystnie wpłyną na poprawę struktury gleby. Płodozmian to inaczej zmianowanie nasadzeń, ale z góry zaplanowane na kilka lat. Płodozmian jest niezwykle ważny w ekologicznej uprawie warzyw. Jest oczywiste, że coroczne uprawianie tego samego warzywa na tym samym miejscu jest błędem, ponieważ osłabia strukturę gleby, wyczerpuje ... powinno się wprowadzić rośliny uprawiane na zielony nawóz, które przekopane poprawiają strukturę gleby, uniemożliwiają rozwój chwastów, uzupełniają azot (bobowate - motylkowate), zabezpieczają glebę przed erozją. Jak widać, kombinacji z ustaleniem płodozmianu jest bardzo dużo, a przecież można jeszcze w to włączyć zioła.Nawożenie kompostem lub przefermentowanym obornikiem w pełni dojrzałym wykonujemy tuż przed uprawą, a kompostem niedojrzałym lub obornikiem świeżym - późną jesienią...
Źródło: dzialkowicze.fora.pl/a/a,384.html


Temat: Szparagi
mieszkam w "szparagowym zagłębiu" - że tak powiem, w okolicy jest wiele firm i indywidualnych podmiotów które zajmują się uprawą szparagów, mam więc możliwośc jedzenia tych smakołyków niemalże prosto z pola, ... zaprawy ze szparagów - w słoiku w zalewie octowej - nie powiem zebym za tym przepadała, ale jako zakąska - może być, ponadto używam takich marynowanych szparagów do szynki w galarecie (zawijam w plaster szynki) poza tym mrozimy szparagi - na zimę do obiadku jak znalazł (oczywiście nie dorównują smakiem świeżym, ale są dobre) [b]co do zupy szparagowej[/b] - nie umiem podac ... zup na wywarze z kości), obrane szparagi kroję w około centymetrowej długości kawałki - dość sporo, tak, żeby zupa była gęsta wrzucam do gotującego się wywaru pod koniec gotowania doprawiam do ... moja mama wlewa jescze śmietanę do zupy kiedyś próbowałam zrobić z tego zupe-krem, ale zdecydowanie wolę jak mi kawałki szparagów pływaja
Źródło: forum.smacznie.com/viewtopic.php?t=452


Temat: Rosliny - dziwadla
... mlode pedy jak bambus, szparagi, z nasion tloczy sie oleje i nasiona Moringi oleifera maja niezwykle wlasciwosci oczyszczania i dezynfekowania wody- znane tez od stuleci. np wystarczy wygrzebac w bagnie dolek,...
Źródło: kaktusy.vipserv.org/viewtopic.php?t=10


Temat: Kupię obsypnik do szparagów.
ale ten opsypnik nie problem zrobić tylko wskocz na stonę o uprawie szparagów
Źródło: agroportal.net.pl/forum/viewtopic.php?t=1509


Temat: Warzywa
... ogródkach przyklasztornych. Znający się na zielarstwie mnisi, potrafili wykorzystać je nie tylko na pokarm, ale także jako rośliny lecznicze na leki i lecznicze maści – tak było np. w przypadku szparagów....
Źródło: forum.samotnosc.boo.pl/viewtopic.php?t=312


Temat: Jedzonko
niestety, ze szparagów wyszły w tym sezonie nici - ostra zima załatwiła uprawy i jadłem je tylko kilka razy - nawet nie mogłem nowych przepisów wypróbować Tak mnie to zniesmaczyło, że...
Źródło: fotoplaneta.pl/aparaty-cyfrowe/viewtopic.php?t=5069


Temat: Uprawy biodynamiczne
Ewo chcę abyśmy wspólnie o tym dyskutowali i jak to widzimy i jak wdrażamy w swoje ogrody-jeśli wogóle to robimy(to tez opinia), bo czym są uprawy biodynamiczne to każdy może przeczytać ... od korzonka po owoce. BAbcia uprawiała rzeczy dziwne na naszą okolicę :szparagi, jarmuż, skorzonerę i inne rzeczy, których teraz nawet w warzywniakach nie widzę .Skąd to wszystko wiedziała moja babcia przedwojenna...
Źródło: forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=3779


Temat: Podejmowanie decyzji
... uwzględnieniu tego błędu w raporcie) Podpowiedzi: W pyt. 1 należy wybrać strategię groszek albo szparagi i zdefiniować kryterium strategii, dobrze jest przyjąć, że decydent musi zabezpieczyć sie przed złośliwością natury W...
Źródło: szturmowa.com/f2/viewtopic.php?t=830


Temat: Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
... piec ząbki okryte łuskami i po upieczeniu wyciskać miąższ. Do spożycia nie nadają się dojrzałe, zielone pędy, choć młode pędy bywają spożywane podobnie do szparagów. W Chinach używa się także kwiatostanów...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=29074


Temat: Chmiel uspokajające zioło
... zasypia. W ogóle to łatwe do uprawy pnącze o dużych, głęboko wcinanych liściach i ślicznych kwiatostanach, świetnie oplata pergole, tworząc lśniące, zielone przegrody, nadaje się także na balkony, bo lubi słońce....
Źródło: kahunaism.com/forum3/viewtopic.php?t=376


Temat: Witamina B17
... kalafiory, kapusta, pieczarki, szparagi, pomidory, cebula czerwona, bakłażan, fasolka, chrzan, awokado lub warzywa organiczne) ◦Produkty codziennego użytku : czterochloroetylen stosowany przy praniu chemicznym dezodoranty i antyperspiranty zawierające aluminium ( można je...
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=15951


Temat: sezon na SAKSY...
... Największe uprawy są w południowo-wschodniej części kraju, w Walencji i Alicante. Pomarańcze zbiera się do lutego, kiedy to właśnie zaczyna się trwający teraz sezon truskawkowy. KLIMAT Praca w hiszpańskim rolnictwie jest...
Źródło: forum.banda.pl/viewtopic.php?t=1131


Temat: czym piel?gnowa? pazurki po zdj?ciu ?elu??
... mleko. Wa?ne rady * Substancje od?ywcze s? najlepiej przyswajalne przez organizm z surowych lub jak najmniej przetworzonych warzyw i owoców. W miar? mo?liwo?ci starajmy si? kupowa? produkty z upraw ekologicznych. *...
Źródło: forum.e-paznokcie.info/viewtopic.php?t=159


Temat: o tym co było a czego brak
... - róże. Warzywa korzeniowe: - marchew, - rzepa, - brukiew, - rzodkiewki, - buraki, -seler - pietruszkę były bardzo sprzyjające warzyw, ponieważ były one łatwe do uprawy i mogą być przechowywane...
Źródło: nkgk.pl/forum/viewtopic.php?t=136


Temat: Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Szparagi Jarzyna mogąca się poszczycić tradycją liczącą sobie ponad 4500 lat. Na jednym ze staroegipskich malowideł pochodzącym z 2700 roku p.n.e. i przedstawiającym różne jarzyny, uczeni zidentyfikowali również „schematycznie” wyimaginowany pęczek szparagów. Entuzjastami szparagów byli starożytni Rzymianie. Pliniusz (23 – 79 n.e.) wspomina, że szczególną sławą cieszyły się szparagi w Rawennie, i że waga trzech dorodnych raweńskich szparagów wynosiła…1/2 kg!. Z Włoch wyruszyły szparagi na podbój Europy. Nie był to jednak podbój błyskawiczny, skoro pierwsza wzmianka o szparagach we Francji pochodzi dopiero z 1469 roku. Wyróżniamy trzy rodzaje szparagów jadalnych: białe, zielone i fioletowe. Szparagi białe są bardziej łykowate od zielonych, dlatego obiera się je przed gotowaniem, zielone są najdelikatniejsze, natomiast fioletowe (najrzadsze, bo trudne w uprawie) mają więcej asparaginy co nadaje im bardziej intensywny smak i zapach, są też bardziej słodkie. Dobre szparagi powinny mieć zamknięte główki, połyskującą skórkę, elastyczną łodygę, która po złamaniu lub po naciśnięciu wydziela sok. Końcówki nie powinny być zbyt mocno zdrewniałe. Przy potarciu świeże szparagi powinny charakterystycznie ” skrzypieć”.. Przed gotowaniem, zielone i fioletowe szparagi wystarczy dokładnie umyć białe zaś dobrze jest obrać ze skórki poniżej główki. Następnie należy odciąć zdrewniałe końcówki. Ponieważ główki szparagów są znacznie delikatniejsze od łodyg szparagi gotujemy ustawione pionowo (istnieją specjalne wąskie i wysokie garnki do gotowania szparagów), tak żeby główki wystawały ponad wodę i gotowały się w parze. Gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru i odrobiny masła, do miękkości. Orientacyjny czas gotowania szparagów, to dla białych 20min, zielonych 15min i fioletowych, jako najdelikatniejszych 10min. Pamiętajmy, że po wyjęciu z wody szparagi jeszcze dochodzą na talerzu więc nie gotujmy ich zbyt długo. Szparagi można także gotować w mleku, są wtedy delikatniejsze w smaku, a odsmażone na maśle są słodsze Szparagi można podawać oczywiście na wiele sposobów, po ugotowaniu można je po prostu polać masłem lub zasmażaną z masłem bułeczką. Można z nich zrobić krem, zupę, podać z jajkiem, pod beszamelem, można je również zapiec z szynką, innymi warzywami itp. Na aromatycznym i smacznym wywarze, pozostałym po ugotowaniu szparagów, przyrządzać można znakomite zupy i sosy. Cieniutkie szparagi dodaje się do zupy szparagowej lub łączy, jako kombinowaną jarzynę z groszkiem i marchewką. Efekt – znakomity. Szparagi oprócz wyśmienitego i wykwintnego smaku są jeszcze bardzo zdrowe i niskokaloryczne (100g szparagów zawiera ... pozytywnie na pamięć i koncentrację. Szparagi mają także właściwości oczyszczające organizm, gdyż oddziałują na nerki i wątrobę. Czy wiesz, że… *Co kraj, to kolor. Niemcy lubią białe – wycinane, zanim przebiją ... – powinien wypłynąć sok. Zegnij łodygę – jeśli się uda, szparag jest „drugiej świeżości”. Kupuj szparagi krajowe – im krótsza droga od producenta do sklepu, tym lepiej. Nie bierz tych, które stoją w wodzie jak kwiatki. Robią się kwaśne, a to je dyskwalifikuje. Przechowuj szparagi w lodówce, zawinięte w wilgotną ściereczkę. * Ostatni szlif. Obieraj niezbyt cienko. Białe i fioletowe prawie na ... Surowe szparagi możesz zamarynować w ziołowej oliwie, zgrillować, na koniec przyprawić solą, pieprzem i cytryną. Dobre pytania dotyczące szparagów 1. Jak są uprawiane? Naszym regionem szparagowym jest Wielkopolska. Plantatorzy na pierwsze ... przez którą wyłania się główka szparaga. W tym momencie biały pęd musi być odcięty od szparagowego pnia, który znajduje się głęboko w ziemi. Barwy szparagów są wynikiem nasłonecznienia. Ten sam szparag, ... dłużej niż dwa dni. 3. Jak obierać i gotować. Chociaż nie jest to obowiązkowe, szparagi warto obierać, żeby pozbyć się stwardniałych włókien. Jak obierać, podawaliśmy wyżej. Wiązanie w pęczki również nie jest obowiązkowe, ale łatwiej się je wyławia z wody. Przy wiązaniu nie ściskamy mocno, aby woda równo docierała do wszystkich szparagów. 4. Jak jeść? Zasady savoire-vivre’u dopuszczają zjadanie całych pędów palcami. Powinno się wówczas podać dużą serwetę, a po posiłku naczynie z wodą do opłukania rąk. Żródło: miesięcznik „Kuchnia” , Ty i Ja oraz „Moje Gotowanie” Polecamy szparagi zapiekane pod beszamelem
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=29074


Temat: Wędrówka po północnym Peru
... pierwszych osiedli założonych przez Hiszpanów na kontynencie południowoamerykańskim. Najważniejszy ośrodek handlowy i przemysłowy północnego Peru zawdzięcza swój rozwój uprawie trzciny cukrowej, dziś jego okolice słyną w świecie z plantacji szparagów na...
Źródło: cafemirenium.kylos.pl/viewtopic.php?t=11126